Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení ZŠ Gajdošova 3, druhá etapa – vnitřní vybavení
Odesílatel Bartošková Petra
Organizace odesílatele Statutární město Brno [IČO: 44992785]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 14.03.2024 18:30:37
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Zadavatel má požadavkem na certifikaci dle ČSN EN 71 v případě magnetických nástěnek na mysli zejména splnění limitu migrace určitých prvků dle části 3 této normy, která tyto prvky stanovuje výčtem. S ohledem na způsob, jakým bude s příslušnými položkami v prostředí tříd zacházeno, má zadavatel ze nezbytné, aby produkty byly vyrobeny z nezávadných materiálů. Ačkoliv jsou dotčené položky označeny názvem „Magnetická nástěnka“, jde o magnetické tabule, které budou využívány žáky bezprostředně při výuce a to na každodenní bázi, a to i bez dozoru dospělých osob.

Současně se zadavatel vypořádává s vyjádřením dodavatele, že nástěnky (či lépe řečeno tabule) nejsou hračkou ve smyslu nařízení Vlády České republiky č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky. Hračkou ve smyslu tohoto nařízení je „výrobek navržený nebo určený ke hraní dětem mladším 14 let, včetně výrobku navrženého nebo určeného vedle hraní i k dalším účelům“. Výše zmíněné nařízení Vlády, jak nepřesně uvádí účastník, vylučuje v příl. č. 1 z definice hračky „výrobky určené k použití ve školách a v jiných pedagogických souvislostech pro didaktické účely pod dohledem dospělého instruktora, jako jsou vědecké přístroje“. Tato definice dle názoru zadavatele směřuje k vyloučení didaktických pomůcek jako jsou mikroskopy, vědecké sady, apod. Pokud jde o ryze systematické dělení, jsou tabule z odborného hlediska podřazovány pod tzv. výukové hračky. Zadavatel má však především za cíl dodržet ust. § 29 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., školského zákona, ve znění pozdějších předpisů, podle kterého „školy zajišťují bezpečnost a ochranu zdraví dětí, žáků a studentů při vzdělávání a s ním přímo souvisejících činnostech a při poskytování školských služeb a poskytují žákům a studentům nezbytné informace k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví.“

Zadavatel chce mít z výše uvedených důvodů jistotu, že jsou tabule vyrobeny z nezávadných materiálů a veden zájmem ochrany dětí pobývajícím ve školním prostředí, ve kterém tráví velkou část dne, považuje za nutné zajistit dodržení předložených požadavků v části splnění limitu migrace dle části 3 normy ČSN EN 71. Protože však má zájem o širokou hospodářskou soutěž, umožňuje uchazečům doložit splnění výše uvedeného požadavku certifikátem, prokazatelným měřením provedeným jinou nezávislou autoritou nebo jiným rovnocenným způsobem.

Zadavatel s ohledem na výše uvedené proto mění požadavek na níže uvedené znění:

"Certifikováno Technickým ústavem na normu ČSN EN 71 Bezpečnost hraček část 3, migrace určitých prvků nebo jiné prokazatelné doložení migrace určitých prvků ve stejném rozsahu. Za prokazatelné doložení se nepovažuje čestné prohlášení."

S ohledem na skutečnost, že zadavatel nedodržel lhůtu stanovenou ust. § 98 odst. 4 zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů, pro uveřejnění, odeslání či předání vysvětlení zadávací dokumentace, prodlouží po uveřejnění změny lhůty pro podání nabídek v Úředním věstníku EU, lhůtu pro podání nabídek na profilu zadavatele, a to do 05.04.2024, 17.00 hod.


Přílohy
- vysvětlení č. 1.pdf (227.57 KB)

Původní zpráva

Datum 08.03.2024 16:18:37
Předmět Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Vážený zadavateli,

Zasíláme Vám naši žádost o vysvětlení zadávací dokumentace k veřejné zakázce „ZŠ Gajdošova 3, druhá etapa – vnitřní vybavení“, uveřejněné na profilu zadavatele (https://ezak.brno.cz) pod systémovým číslem P24V00000034 dne 16.2.2024.

Zadavatel v příloze zadávací dokumentace (Příl. č. 1b ZŠ Gajdošova - výkaz neoceněný - Nábytek a technické vybavení.xlsx) na listu „Multimediální“ u položky č. 7 „Magnetická nástěnka“ a na záložce „Polytechnika“ u položky č. 7 „Magnetická nástěnka“ uvádí následující požadavek: „Certifikováno Technickým ústavem na normu ČSN EN 71 Bezpečnost hraček.“

Jak už sám název normy ČSN EN 71 napovídá, řeší tato norma bezpečnost hraček, kde hračkou ve smyslu nařízení vlády č. 86/2011 Sb. se považuje jakýkoliv výrobek navržený nebo zjevně určený ke hraní pro děti mladší 14 let.
Nařízení vlády také vymezuje výrobky, které hračkou nejsou v Příloze č.1 tohoto nařízení a tam v bodě 13 stojí „výrobky určené k použití ve školách a v jiných pedagogických souvislostech pro didaktické účely pod dohledem dospělého instruktora“.

Z výše uvedeného je naprosto jasné, že magnetické nástěnky nejsou z pohledu nařízení vlády hračkou a požadovat tedy pro ně certifikaci dle normy ČSN EN 71 je naprosto bezpředmětné.
Trváním na tomto požadavku navíc zadavatel omezuje okruh případných uchazečů, protože uvedenou certifikací disponuje pouze jediný výrobce, a zadavatele se tak dopouští diskriminačního jednání.

Žádáme tedy zadavatele o odstranění požadavku na certifikaci dle normy ČSN EN 71.

S pozdravem
Ing. Marie Koutná